OUD NIEUWS - 2017


AGENDA:

 

(19/07/2017): WO I, het front in brieven en liederen. Lezing door Paul Catteeuw, in samenwerking met Marc Hauman (oorlogsliederen) (Altenakapel, donderdag 30 november 2017, 20u. Toegang 5 €). Aan het front schreef Jozef Van Herck zijn dagboeken en voerde er een uitgebreide correspondentie. Hij beleefde het front zoals het was. Paul Catteeuw brengt een stukje van dat front tot leven aan de hand van bewaard gebleven brieffragmenten. Ontroerende getuigenissen van onnoemelijk leed. Tussen de brieven door brengt Marc Hauman (Water & Wijn) oorlogsliederen... (Brochure UIT in Kontich, juni 2017). Lees HIER meer.


 

(17/07/2017): Joseph Van Passen: een Kontichs soldaat in de Grote Oorlog. Lezing door Frank Hellemans en Paul Catteeuw (Altenakapel, vrijdag 3 maart 2018, 20u. Toegang 5 €). Zij brengen u het verhaal van een jonge soldaat uit Kontich die plots met de waanzin van de Grote Oorlog wordt geconfronteerd: op 21-jarige leeftijd wordt Joseph als soldaat de Eerste Wereldoorlog ingesleurd. Het is een langgerekte vlucht naar het IJzerfront en de overgave, inclusief de krijgsgevangenschap in Duitsland.... (Brochure UIT in Kontich, juni 2017). Lees HIER meer.


RECENTE ARTIKELEN en/of PUBLICATIES:

 

(10/11/2017): Hoe oud is het kasteel Groeningenhof? .... De geschiedenis van de oorsprong van het Groeningenhof (ook gekend als Kontichhof) is een lang verhaal dat als volgt is samen te vatten. De oorspronkelijke officiële naam was Hof van Helmont, dat tijdens de middeleeuwen evenwel nog niet op deze locatie was gevestigd....
Uit de verschillende adellijke bewoners tijdens de 16e eeuw onthouden we vooral Antoine Perrenot, beter bekend als kardinaal Granvelle, de invloedrijke adviseur van Karel V, Filips II en Margaretha van Parma.....
Van 1650 tot 1829 was het Groeningenhof in handen van het Spaans-Portugese geslacht Franco-Y-Feo. Uit de jaren 1650 dateert de barokke poort bij de dienstgebouwen....
Sinds 1830 wordt het hof bewoond door de familie della Faille. Zij zorgde voor de aanpassingen: er werden vleugels bijgebouwd en een neogotische kapel met een fraaie erker boven de spiegelvijver. In de jaren 1880 werd het geheel in een neorenaissancekleedje gestoken. Toen heeft het kasteel dus zijn huidige uitzicht gekregen......(Kontich Waarloos Hier en Nu, november 2017). Lees HIER het artikel.


 

(28/10/2017): Oorlogscorrespondentie - Brieven van het front .... De correspondentie van onze vroegere deken is niet alleen vrij uitgebreid, het gaat om enkele honderden brieven, maar ook vrij heterogeen.
Naast kattenbelletjes en wenskaarten, heb je ook ellenlange brieven van de familie die naar Engeland was gevlucht. En vooral ook brieven van soldaten. In de eerste oorlogsmaanden komen ze vaak van gekwetste soldaten die vanuit een Engels hospitaal Van Herck om een gunst of een bezoek vragen. Hij was daar namelijk aalmoezenier.
Wanneer hij naar het front vertrekt, verandert natuurlijk de aard van de brieven. En hij heeft ook de moeilijke taak om de ouders of de nabestaanden via een brief in te lichten over de dood van zoon of man. .....(Informatieblad van de gemeente Kontich, november 2017). Lees HIER het artikel.


 

(27/10/2017): De vergeten geschiedenis van Kontich-Kazerne .... Niet iedereen weet dat tweeduizend jaar geleden Kontich-Kazerne het centrum van onze gemeente was, zelfs van een gebied dat veel groter was dan het huidige Kontich! Van Antwerpen was er toen nog geen sprake. Deze stelling werd meermaals bewezen door belangrijke archeologische vondsten. Die dateren zowel uit steentijd als brons- en ijzertijd. De bewijzen vind je in het Museum voor Heem- en Oudheidkunde (Sint-Jansplein), waar de opgegraven voorwerpen uit steen- en ijzertijd worden tentoongesteld. .....(Informatieblad van de gemeente Kontich, september 2017). Lees HIER het artikel.


 

(15/10/2017): Kontich, Sint-Martinuskerk en deken Jozef Van Herck .... Toevallig bereikte ons een oude foto uit het archief van Edward Careels (1857-1933), destijds provinciaal bouwmeester .... Het kerkhof lag nog rond de kerk. Careels werd in 1911 door de kerkfabriek en de gemeente gevraagd het gebouw grondig te vergroten en te verbouwen. De plannen moesten worden uitgesteld toen de Duitsers voor de eerste keer ons landje binnenvielen. Vele jaren na de oorlog kon er dan eindelijk werk van worden gemaakt. In 1924 werd het kerkhof ontgraven. De barokke toegangsdeur uit 1707 in de toren werd afgebroken en overgebracht naar de St.-Geertruiabdij in Leuven. In 1928 werd aan de verbouwing van de kerk begonnen en in november 1929 was de vergroting voltooid. ..... (Kontich Waarloos Hier en Nu, oktober 2017). Lees HIER het artikel.


 

(10/10/2017): De paarden vieren al 222 jaar feest in Kontich .... Voor zover we kunnen vaststellen werden de eerste koersen gehouden in het jaar 1795, volgens de toenmalige Franse telling in de maand Messidor van het jaar III. Dit jaar precies 222 jaar geleden. Om even de tijd te schetsen: Frankrijk annexeert de Oostenrijkse Nederlanden, de 26-jarige Napoleon slaat in Parijs een royalistische opstand neer en Joseph Haydn voltooit zijn laatste symfonie. Zo lang geleden dus. Precies 52 jaar voor de eerste steeple chase over de Gaverbeek in Waregem werd gehouden! Ooit waren er in ons dorp meer dan 6000 kijklustigen op de drafrennen ..... (Informatieblad van de gemeente Kontich, juli 2017). Lees HIER het artikel.


 

(09/10/2017) Jaargang 8, nummer 3 (juli-september 2017) van ons tijdschrift "Reineringen" is verschenen.

Voor meer info over ons tijdschrift en de inhoud van dit nummer: klik HIER.

En klik HIER voor de inhoud van alle vorige nummers; klik vervolgens op de INHOUDSTAFEL van een nummer en je krijgt de digitale versie ervan op je scherm. (Tot en met jaargang 7 (2016), nummer 1.)


 

(05/10/2017): Leve het platteland! Het Hof van Cols, Antwerpsesteenweg-hoek Edegemsesteenweg. ... Rond de vorige eeuwwisseling werd het Martinushof het buitenverblijf van de Antwerpse notarisfamilie Cols en geraakte het bekend als het Hof van Cols. Notaris Alfons Cols speelde een belangrijke rol in het socio-culturele leven van Kontich. Hij ontving de harmonie Vrede en Vermaak jaarlijks in zijn prachtig versierde tuin... Nog voor de Tweede Wereldoorlog werd de woning opgesplitst en werd er een verdieping opgetrokken boven het linker zijgebouw. (KONTICH WAARLOOS Hier en Nu, september 2017). Lees HIER het artikel.


 

(12/09/2017) Jaargang 8, nummer 2 (april-juni 2017) van ons tijdschrift "Reineringen" is verschenen.

Voor meer info over ons tijdschrift en de inhoud van dit nummer: klik HIER.

En klik HIER voor de inhoud van alle vorige nummers; klik vervolgens op de INHOUDSTAFEL van een nummer en je krijgt de digitale versie ervan op je scherm. (Tot en met jaargang 7 (2016), nummer 1.)


 

(22/07/2017): Historiek van drie generaties Wasserij Gilberte, Mechelsesteenweg 132. Op 17 november vorig jaar overleed in RVT Pniël in Pulderbos Gilberte Mariën, de oprichtster van de 67 jaar oude wasserij Gilberte. Zij werd op 1 februari 1929 geboren in Kontich in het ouderlijke huis van Jos en Emma Mariën-Peeters, Mechelsesteenweg 112 .... Ze trouwde in 1949 met André Van Hoof ... Een V1 had een pand op de hoek van de Mechelsesteenweg en de Kruisschanslei beschadigd. Ze konden dit voordelig kopen, en André en Gilberte bouwden er in 1949 de eerste wasserij .... Tot haar 80e werkte moeder Gilberte actief aan de mangel en in de boekhouding... .(KONTICH WAARLOOS Hier en Nu, juni 2017). Lees HIER het artikel.


 

(22/07/2017): De groei van Kontich-Kazerne .... In 1872 werden er twee infanteriedepots gebouwd, met als gevolg alweer een aantal huizen in de buurt voor het personeel. En cafés uiteraard. Wat de “goede zeden” niet ten gunste kwam. De buurt kreeg een slechte reputatie en leek wel bevolkt met goddelozen. Er moest een kerk komen en een school. En zo ontstond in 1927 de kiem van een nieuwe parochie met een kapel aanvankelijk gewijd aan Onze-Lieve-Vrouw van het Heilig Hart. Vanaf 1930 werd een Montfortaan als pastoor benoemd en drie jaar later stond er een heuse kerk met klooster. De Kapelstraat en omgeving groeiden uit tot het centrum van Kontich-Kazerne, dat nu 4966 inwoners telt ..... (KONTICH WAARLOOS Hier en Nu, mei 2017). Lees HIER het artikel.


 

(29/05/2017): Phil, ik ben je niet vergeten .... Meeuwen-Gruitrode is een van die vele pittoreske dorpjes in het landelijke Limburg .... In deze gemeente werd in 1922 een van onze Grote Kontichnaren geboren: pater Phil Bosmans, die Bond zonder Naam (BZN) in Vlaanderen introduceerde en tot internationale bloei bracht. Toen hij op 17 januari 2012 overleed, was de verslagenheid in Gruitrode – zo mogelijk – nog groter dan hier.... (Informatieblad van de gemeente Kontich, maart 2017). Lees HIER het artikel.


 

(26/05/2017): Van liefde en ... lollepotten .... Heb je al eens van een lollepot of een vuurpot gehoord? ... In ons Museum voor Heem- en Oudheidkunde hebben we drie mooie exemplaren. Een lollepot uit steen, eentje uit hout en eentje uit koper... Dit betekent meteen ook dat een lollepot doorheen alle lagen van de bevolking door vrouwen werd gebruikt. En alleen maar door vrouwen, omdat ze het onder hun rokken konden plaatsen. Bij mannen zou dat in ieder geval veel minder effect hebben, aangezien zij een broek dragen. Je kon er - zoals bij de vrouwen - de naakte dijen niet mee verwarmen en de warmte ging onmiddellijk verloren, terwijl de goeie ouderwetse rok tot op de grond eerder als een soort theemuts functioneerde... (Informatieblad van de gemeente Kontich, mei 2017). Lees HIER het artikel.


 

12/05/2017: 50 jaar Ketje in café De Reisduif - Drabstraat 105 (KONTICH WAARLOOS Hier en Nu, maart 2017)

.... Clairette Van Den Heuvel trouwde in 1961 met Emiel De Gendt. Die ging regelmatig Jules Van Mol, de vroegere uitbater van De Reisduif, helpen. Ze was 25 toen ze een proefcontract in handen kreeg. En op 15 januari 1967 begonnen ze er samen aan .... Lees HIER het artikel.


 

(11/04/2017) Jaargang 8, nummer 1 (januari-maart 2017) van ons tijdschrift "Reineringen" is verschenen.

Voor meer info over ons tijdschrift en de inhoud van dit nummer: klik HIER.

En klik HIER voor de inhoud van alle vorige nummers; klik vervolgens op de INHOUDSTAFEL van een nummer en je krijgt de digitale versie ervan op je scherm. (Tot en met jaargang 7 (2016), nummer 1.)


 

(19/03/2017) De synthesepublicatie van het archeologisch onderzoek op de Steenakker en het Kapelleveld te Kontich-Kazerne is gedrukt!!!

Vanaf zondag 19/03/2017 te 14.00 uur, kunnen degenen die vooraf hadden ingetekend, hun exemplaar afhalen in het Museum voor Heem- en Oudheidkunde te Kontich (open op zondag van 14h00 tot 17h00).

Andere belangstellenden kunnen het boek: A4-formaat, 342 blz met 315 figuren waarvan vele in kleur, aldaar aanschaffen aan de prijs van 35,00 euro (29,00 euro voor leden AVRA).

Lees meer...


 

14/03/2017: De Eglantier (KONTICH WAARLOOS Hier en Nu, februari 2017)

... Zij kwamen hier de ongezonde stadslucht ruilen voor de frisse lucht van de boerenbuiten. Wie zou ze ongelijk geven? Les Eglantiers was zo een mooi voorbeeld. De naam moest uiteraard in het Frans, de taal van de bourgeoisie. En de eerste notoire burger die in 1879  deze vierkante woning neerpootte langs de Antwerpsesteenweg, was Laurent de Wandelaer, gepensioneerd officier van de administratie te Contich.... Lees HIER het artikel.


 

03/02/2017: De Kinderbibliotheek van Abraham Hans (Informatieblad van de gemeente Kontich, mei 2016)

Abraham Hans is al een aantal keer in het contactblad opgedoken. We hadden het dan telkens vooral over de figuur Hans en zijn betekenis voor het Vlaamse volk. Maar Hans leeft in het collectieve geheugen van de (oudere) Vlaming vooral voort als de auteur van de Hanskes, de honderden kleine boekjes die hij geschreven heeft in het kader van zijn Kinderbibliotheek ... Lees HIER het artikel.


 

02/02/2017: Over een onwelriekend liedeken (Informatieblad van de gemeente Kontich, november 2016)

De Koninklijke harmonie Sint-Cecilia van Kontich - opgericht in 1813 - werd ontbonden in 1979. Toen werd het archief overgedragen aan de Kring voor Heemkunde. Heel wat stukken staan tentoongesteld in ons museum. Onze aandacht gaat hier nu naar een schriftje van de zangvereniging waarin vanaf 1902 de teksten van populaire volksliederen netjes met pen en inkt werden overgeschreven. Typisch voor de smaak van die tijd is De Mestkaai ... Lees HIER het artikel.


 

29/01/2017: Het eeuwige leven en de dood van Egidius Annot tot Waerloos (Informatieblad van de gemeente Kontich, september 2016)

Mijn ouders waren eenvoudige, arme mensen. En ik was geen haantje-de-voorste. Ik was klein en niet zo sterk als mijn klasgenoten. Maar ik leerde goed. Ik las veel. En ik mocht de mis dienen. Wat mij allemaal niet populairder maakte. Ik was geen straatjongen, bleef liever thuis. En als mijn zusters gingen slapen en hun handwerkjes aan kant legden, dan borduurde ik stiekem verder, wat de volgende ochtend steevast tot hilarische situaties leidde ... Lees HIER het artikel.


 

29/01/2017: De waarheid omtrent zotten Annot (Reineringen, Jaargang 7 (2016), nummer 2)

Egidius Annot is een man die met heel veel mysterie is omgeven. Bij elk bezoek aan het museum is er wel iemand die zich verwonderd afvraagt waarom een herenboer uit Waarloos in het midden van de 19e eeuw in godsnaam een merklap borduurde. Egidius was in ieder geval geen herenboer, zoals hij heel lang werd afgeschilderd. De waarheid is veel minder poëtisch: Egidius Annot werd op 3 juli 1816 in Duffel geboren, als zoon van Joannes Gummarus en Maria Theresia Verdonck ... Lees HIER het artikel.


Zoeken in onze website


Created: 03/01/2018 © 2003-2018 - MuseumKontich - Alle rechten voorbehouden